Vårsesongen avsluttet med Senjatur

12. juni var det dagstur til Senja

Jannicke informerte oss om dagens program
Første stopp var Finnsnes og besøk på SalMar og Salmon Center Senja. Her ble vi tatt imot av Janne-Grethe og Jannicke med en omvisning på senteret, så ble vi servert en NYDELIG fiskesuppe til lunsj.

Her serverer Janne – Grethe, Katja og Jannicke nydelig fiskesuppe

Så gikk turen videre til Klubben nord for Silsand og InnovaNor sitt anlegg med ventemerdene, forsenteret og slakteriet. Et imponerende anlegg, ventemerder med flere tonn fisk og produksjonslokaler. Her fikk vi se hele produksjonslinjen fra fisken tas opp fra merdene og inn til slakting, pakking/ filetering. Du kan lese mer om SalMar her: https://www.salmar.no/

Nå gikk turen videre til Skrolsvik og besøk på Kveitemuseet. Vi i Telepensjonistene Tromsø er så heldige å ha egen bussjåfør som medlem, Laurits Finnjord.

Laurits er fra Senja og han guide oss på turen, kjørte forbi hans hjemsted, og hadde mange gode historier å fortelle fra Senja og sine hjemlige trakter.

I Skrolsvik møtte vi Truls Nilsen. Han tok oss med på kaia, fortalte historien om fiskebruket som Dragøy og Torgersen etablerte i ca. 1870 med fiskekjøp, eksport og skipsekspedisjon samt alle bygningene rundt. Spesielt nevnte han den gamle butikken som er en severdighet i seg sjøl. Skrolsvik er særlig kjent på grunn av det rike kveitefisket i Andfjorden.

Inne i Kveitemuseet fikk vi høre om tilvirkning av saltfisk og klippfisk. Men det var kveita og historien om denne verdifulle fisken som var hovedtema. Her ble vi fortalt mange gode historier om mystikken og dens opphøyede posisjon i folks bevissthet som har dyp forankring i folketroen. I båten måtte en eksempelvis bruke andre ord på redskapene, og dyr skulle man helst ikke snakke om. Katta eller ord med katt måtte i alle fall ikke nevnes. Da ble det «utur».

          
 
Etter omvisningen i museet spaserte vi opp til Gammelbutikken hvor vi fikk servert kaffe og vafler. Her kom du 100 år tilbake i tid, mye av historiske og praktiske gjenstander som var vanlig i butikker på den tid.

Tiden går fort på slike severdighets plasser, og skulle vi rekke middagen som var bestilt på Senjakroa måtte vi takke for oss og sette kursen hjemover.

Etter å ha spist lammestek, riskrem med kaffe på Senjastua gikk turen videre hjem til Tromsø via Malangen.

 
Lunsj hos Salmon Center Senja

 
Middag på Senjastua